Składniki:
5 dużych jajek
3/4
szklanki drobnego cukru do wypieków
120
ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
50
ml mleka
250
g mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe ze starych jabłek:
8 kwaskowych i jędrnych jabłek
2 – 3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i
cukier umieścić w misie miksera i ubić na gęstą, jasną pianę,
która 3-krotnie zwiększy swoją objętość.
- Wlewać strużką olej, następnie mleko, powoli, dalej
ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać bezpośrednio do ciasta
i wymieszać z pianą przy pomocy szpatułki.
Powinno powstać średnio gęste i mocno
napowietrzone ciasto z wyraźnymi pęcherzykami
powietrza (podobne do biszkoptu, ale bardziej gęste).
- Połowę ciasta wlać do formy 24 x 34 cm
wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Wyrównać.
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 15 minut lub
do momentu zarumienienia się ciasta.
Sprawdzić przy dotyku – ciasto powinno być prawie
upieczone, nie surowe i nie rzadkie.
- Wyjąć z piekarnika i wyłożyć nadzienie jabłkowe (przepis
poniżej), wyrównać.
- Na jabłka przelać resztę ciasta,
wyrównać.
- Piec kolejne 30 minut w temperaturze 175ºC lub do
tzw. suchego patyczka (patyczek może być mokry od jabłek, ale
nie może być na nim śladów surowego ciasta).
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o
dużych oczkach bezpośrednio do garnka.
- Wymieszać z cukrem, cynamonem i cytryną, następnie
garnek przenieść na rozgrzany palnik.
Przez kilka minut gotować, mieszając często, do częściowego
odparowania wody.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do
jabłek, zagotować i odstawić do wystudzenia.
Smacznego!
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL