Składniki:
5 dużych jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
50 ml mleka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia














Nadzienie
jabłkowe ze starych jabłek:
8 kwaskowych i jędrnych jabłek
2 – 3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
  1. Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier umieścić w misie miksera i ubić na gęstą, jasną pianę, która 3-krotnie zwiększy swoją objętość. 
  2. Wlewać strużką olej, następnie mleko, powoli, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać bezpośrednio do ciasta i wymieszać z pianą przy pomocy szpatułki.
  3. Powinno powstać średnio gęste i mocno napowietrzone ciasto z wyraźnymi pęcherzykami powietrza (podobne do biszkoptu, ale bardziej gęste).
  4. Połowę ciasta wlać do formy 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. 
  5. Wyrównać. 
  6. Piec w temperaturze 175ºC przez około 15 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. 
  7. Sprawdzić przy dotyku – ciasto powinno być prawie upieczone, nie surowe i nie rzadkie. 
  8. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć nadzienie jabłkowe (przepis poniżej), wyrównać.
  9. Na jabłka przelać resztę ciasta, wyrównać. 
  10. Piec kolejne 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka (patyczek może być mokry od jabłek, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta).
  11. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do garnka.
  12. Wymieszać z cukrem, cynamonem i cytryną, następnie garnek przenieść na rozgrzany palnik.
  13. Przez kilka minut gotować, mieszając często, do częściowego odparowania wody.
     Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do jabłek, zagotować i odstawić do wystudzenia.

Smacznego!