Nadzienie śliwkowe:
Sposób przygotowania:
1. W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić z mąką (palcami lub mikserem z końcówką do ciasta kruchego).
Dodać jajko, wanilię, cukier, orzechy i wyrobić do połączenia.
Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 (na spód) i 1/3 (na
górę).
2. Formę kwadratową o boku
23 cm (lub 20 cm – wtedy ciasto będzie
wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
Na spód wyłożyć 2/3 ciasta, wklepać w dno
i wyrównać. W osobnym naczyniu wymieszać składniki na
nadzienie i wyłożyć na spód ciasta.
Na wierzch pokruszyć pozostałą 1/3 ciasta.
3. Kruche ciasto ze śliwkami piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut (piekłam z termoobiegiem)
lub do zarumienienia ciasta i wyraźnego gotowania się nadzienia śliwkowego.
Wyjąć i całkowicie wystudzić przed wyjęciem z formy, by ciasto się nie rozpadło.
4. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i posypać dodatkowymi orzechami laskowymi.
Smacznego!