- Składniki na ciasto kruszone:
300 g m±ki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
220 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
6 łyżek cukru demerara
600 g agrestu, odszypułkowanego
5 łyżek cukru demerara
- Sposób przygotowania:
- 1. Do naczynia wsypać m±kę pszenn± z proszkiem do pieczenia,
- dodać miękkie (w temperaturze pokojowej) masło i rozetrzeć je palcami z m±k±.
- Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Wsypać oba cukry, wyrobić między palcami na kruszonkę.
- 2. Formę o ¶rednicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
- .Na spód wysypać połowę ciasta kruszonkowego, równomiernie, delikatnie wklepać w d3no formy. Podpiec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez 15 minut.
- 4.
Podpieczone ciasto wyj±ć z piekarnika, na nie wysypać agrest, a
następnie, równomiernie, posypać go 5 łyżkami cukru. Posypać
pozostał± kruszonk±.
- 5.Ciasto
z agrestem ponownie włożyć do piekarnika (temperatura bez zmian) i piec
dodatkowe 35 minut aż do zezłocenia się ciasta. Wyj±ć, wystudzić.
- 6. Ciasto z agrestem przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
-
Smacznego!
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL