Sposób przygotowania:
1. Wszystkie
składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie
– siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki,
zagnieść),
do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do
naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30
– 60 minut.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm,
wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.
Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC
przez 15 – 20 minut lub do lekkiego zezłocenia.
3. Składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić.
4. Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo nadzienie rabarbarowo – truskawkowe.
Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu.
5.Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Wyjąć, przestudzić.
Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.