Składniki:
900
g serka kremowego philadelphia
300
g drobnego cukru do wypieków
ziarenka
z 1 laski wanilii lub 16 g cukru wanilinowego
6
dużych jajek
500
ml śmietany kremówki 36% lub podwójnej
kremówki (double cream)
szczypta
soli
50 g
(1/3 szklanki) mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Formę tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do
pieczenia w następujący sposób: formę zapiąć i wysmarować
masłem.
Wyłożyć ją papierem do pieczenia w taki sposób,
by boki papieru wystawały minimum 10 cm ponad formę sztywno do
góry.
- W misie miksera umieścić kremowy serek i cukier. Utrzeć do
dokładnego połączenia i do roztarcia cukru.
Dodać wanilię, jajka w
całości i sól. Utrzeć do otrzymania gładkiej masy
serowej. Dodać śmietanę kremówkę i zmiksować, do
połączenia.
Bezpośrednio do masy serowej przesiać mąkę pszenną i
zmiksować do połączenia. Powinna powstać gładka, nie za gęsta masa
serowa.
- Powstałą masę serową przelać do przygotowanej tortownicy.
- Piec w temperaturze 200ºC, najlepiej bez
termoobiegu, przez około 65 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,
wystudzić.
Sernik bardzo wyrośnie, a potem lekko opadnie pozostawiając
wyższe brzegi. Powierzchnia sernika powinna być mocno brązowa.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej. Na dłuższy czas lub
podczas upałów przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL