Składniki:

900 g serka kremowego philadelphia
300 g  drobnego cukru do wypieków
ziarenka z 1 laski wanilii lub 16 g cukru wanilinowego
6 dużych jajek
500 ml śmietany kremówki 36% lub podwójnej kremówki (double cream)
szczypta soli
50 g (1/3 szklanki) mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Formę tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia w następujący sposób: formę zapiąć i wysmarować masłem. 
  2. Wyłożyć ją papierem do pieczenia w taki sposób, by boki papieru wystawały minimum 10 cm ponad formę sztywno do góry.
  3. W misie miksera umieścić kremowy serek i cukier. Utrzeć do dokładnego połączenia i do roztarcia cukru.
  4. Dodać wanilię, jajka w całości i sól. Utrzeć do otrzymania gładkiej masy serowej. Dodać śmietanę kremówkę i zmiksować, do połączenia.
     Bezpośrednio do masy serowej przesiać mąkę pszenną i zmiksować do połączenia. Powinna powstać gładka, nie za gęsta masa serowa.
  5. Powstałą masę serową przelać do przygotowanej tortownicy.
  6. Piec w temperaturze 200ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 65 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. 
  7. Sernik bardzo wyrośnie, a potem lekko opadnie pozostawiając wyższe brzegi. Powierzchnia sernika powinna być mocno brązowa.
  8. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Na dłuższy czas lub podczas upałów przechowywać w lodówce.

Smacznego!